ZA EVROPSKI NAPREDAK, NEOPHODNA PODRŠKA SVIH INSTITUCIJA

Napredak je oduvek bio jedan od najznačajnijih brendova Kruševca, međutim, godinama unazad klub nema značajniju i neophodnu podršku Grada.

-U prošlom prvenstvu prošli smo prošli smo jednu kataklizmu, sa promenama trenera, brojnim igračkim migracijama, promenila se i Uprava nekoliko puta. Gledajući šta u Napretku od struktura upravljačkih postoji, pa i same radne zajednice, mogu da kažem da je ostalo vrlo malo ljudi, koji se zaista brinu o kubu, a da im lični interesi nisu daleko iznad klupskih. Gledano sa ove distance, s obzirom koliko smo malo pomoći imali od Grada, gradskih struktura, institucija, vezano za funkcionisanje kluba, a mislim na finansijski, stručni, ali i kadrovski aspekt, mogu da kažem da se tek sada divim Marku Miškoviću, kako je uspeo da finansira i održi klub u Super ligi u prethodnom periodu – istakao je predsednik UO Miloš Nenezić u uvodnom obraćanju pred brojnim predstavnicima medija.

Podrška malobrojnih, bila je dragocena…

-Pored Bratislava Gašića, koji je učinio iks pozitivnih stvari da možemo da funkcionišemo, imamo podršku samo JKP Kruševac, u jednom domenu Jugoprevoza. Kao pozitivne primere moram da navedem i doktora Dušana Šokorca, odnosno Ribarsku Banju, koja je uvek uz nas, Miloša Lazarevića i Saobraćajnu policiju i još nekoliko ljudi čija imena neću da pominjem ovom prilikom, zato što od njih očekujemo puno veće angažovanje. Jer, da bi jedan klub i institucija kakva je Napredak imao infrastrukturu, ali i rezultate koje treba da ima, neophodno je da se uključi mnogo širi krug institucija, preduzeća i pojedinaca. Sami ne možemo – poručio je predsednik Nenezić.

Ističući da je opstanak u prošloj sezoni pravo malo čudo, prvi čovek Napretka je nastavio:

-Mnogi nisu verovali u nas, kružila je priča – došao je Nenezić, sad će da utopi FK Napredak u FK Trajal, sve će da se ispolitizuje. Demistifikovali smo tu priču i pokazali da želimo Napredak kao instituciju Kruševca.

U priči o aktuelnom trenutku, predsednik Nenezić je apostrofirao šefa struke Milana Đuričića:

-Naše najveće pojačanje ovog leta je bio trener Đuričić. Bukvalno smo na njega prevalili konsultantske stvari, da nas savetuje šta da se radi pri organizaciji kluba. Sa druge strane trudili smo se da ga rasteretimo oko plata, premija, oko smeštaja igrača, kvalitetnih obroka.

Trener time, naravno ne treba da se bavi, iako se ovom prilikom uključio, zato predsednik Miloš Nenezić najavljuje novu reorganizaciju u klubu.

-Uradićemo novu sistematizaciju, a za sve koji ne rade u interesu kluba i lični stavljaju iznad interesa Napretka, mesta ovde više neće biti. Dokazali smo da finansijski možemo da vodimo klub, iako još uvek nismo sastavili budžet, a moram da kažem, za moje pojmove, budžet kluba je strašno visok. Ipak, naša namera je da igramo u Evropi i radimo na tome. Pitanje je šta smo do sada uradili, šta je trener uspeo da napravi od tima, generalno uslišili smo skoro sve njegove želje, s tim što moram da napomenem da je trener imao razumevanja za budžet, odnosno koliko možemo da platimo. Realno, igrači koje smo angažovali su plaćeni manje nego što vrede, ali tako je ovom prilikom moralo da bude da ne bi imali zastoja u redovnosti prilikom isplata prinadležnosti. Dok sam ovde, tako mora da bude. Inače, želeo bih da istaknem, funkcija predsednika Napretka uopšte nije nešto što sam želeo i ukoliko postoji neko ko ima takvu ambiciju i smatra da to može da radi, slobodno neka dođe i priključi se.

Posebno “poglavlje” predsednik Nenezić je posvetio Omladinskoj školi:

-Kako se tu u poslednje vreme radilo, to je katastrofa. Najveći deo našeg angažovanja bio je usmeren ka opstanku prvog tima u Super ligi, ali sada predstoje promene i u izboru stručnjaka koji će raditi sa decom. Nisu nama titule cilj, uvek su, naravno, dobrodošle, već da svako dete, ne samo da želi da igra za Napredak, već da dođe na stadion.

Na kraju, osvrnuo se predsednik Nenezić i na saradnju sa FK Trajal, ali i ostalim sportskim, društvenim i privrednim činiocima:

-Napredak uvek treba da ima saradnju sa svim klubovima, pre svih sa Trajalom, jer gradski smo klubovi i nadam se, a to je i ambicija kluba, da se Trajal ekspresno vrati u Prvu ligu. A, što se tiče Napretka, ciljevi su najviši i ukoliko se Grad više uključi, kao i ovdašnja privreda, možemo da napravimo čudo.

P