USPOMENE I SAVETI LEGENDARNOG PAJE JEVTIĆA

Danas je svoju drugu kuću obišao legendarni Pavle – Paja Jevtić, nekadašnji golgeter, potom i trener. Evocirao je uspomene sa Zoranom Ristićem, bivšim učenikom, aktuelnim sekretarom stručnog štaba, pa i kolegom, jer obojica su bili vrsni igrači, potom i treneri…

-Paja Jevtić me je iz 14. oktobra, za koji sam igrao po završetku omladinskog staža, vratio u Napredak. I to u trenutku kada sam mislio da je Napredak za mene završena priča. Dobio sam stalan posao u 14. oktobru, igrao fudbal više za svoju dušu. Jednom prilikom sam se i potkačio sa njim. Na jednu kritiku sam reagovao nekorektno, na šta mi je čika Paja odbrusio: „nikada ti nećeš biti igrač“. Da je, ipak verovao u mene, a kao veliki pedagog hteo da me spusti na zemlju i natera da radim više, kako bi još napredovao, potvrdio je ubrzo. Preuzeo je Napredak i sa sobom poveo Veska Vulića i mene – prisetio se Zoran Ristić.

Po okončanju igračke karijere, a pamte ga stariji navijači kao golgetera generacije s kraja sedamdesetih godina, Paja Jevtić se posvetio trenerskom poslu, a najviše je uživao u radu sa mladim igračima. Igrački je uobličio i aktuelnog reprezentativca Luku Jovića, koji je dve godine tri puta nedeljno dolazio kod njega na individualne treninge.

-Srećan sam što sam bio deo jedne sjajne generacije Napretka, igrao pred prepunim tribinama. Davno je to bilo, ali se ne zaboravlja. Trudio sam se potom da znanje prenesem nekim novim generacijama. Kreneo u trenerskom poslu putem koji svi treba da idu, ukoliko žele da postanu uspešni. A, dobar trener se postaje postepeno i nikada neće biti dobar onaj, ko je preskočio rad sa mlađim selekcijama. I ono što je posebno važno, u radu sa najmlađima treba da budeš i demonstrator, jer deca upijaju kao sunđer i kada im sve praktično pokažeš, talenat će usvojiti viđeno, nastaviti da se razvija – pričao nam je danas Paja Jevtić.

Čak i na licu mesta pokazao neke osnovne stvari, poput stava, položaja kolena prilikom trčanja, ili otvaranja stopala. Iako je već poprično zagazio u osmu deceniju života i noge ga više ne služe najbolje, od fudbala ne odustaje. I nada se da će unuk Ognjen Jevtić, koji danas nosi dres naše pionirske ekipe, nastaviti dedinim putem…

 

 

 

 

 

 

P