IDEMO U DOBROM PRAVCU

Tokom pauze u šampionatu, zbog obaveza reprezentacije, koja je počela kvalifikacije za SP, napravili smo rekapitulaciju dosadašnjeg dela prolećnog dela sezone sa šefom stručnog štaba Milanom Đuričićem. U prethodnih devet utakmica osvojeno je 11 bodova, sedam na prethodna tri meča.

-Napredak je jesenas uzeo samo 18 bodova i to nam sada dodatno otežava posao. Druga otežavajuća okolnost je da je prvenstvo počelo posle samo mesec dana pripremnog perioda. Pustili smo veliki broj igrača, doveli samo dva pojačanja, Čečarića i Tomića i nekoliko mlađih, koji tek treba da se dokažu. Početak nije bio lak, otvorili smo prvenstvo na Topčiderskom brdu, protiv Partizana i u tom trenutku novi tim nije mogao na pravi način da parira crno – belima. Mada već na toj utakmici je bilo jasno da menjamo filozofiju igre i želimo na sasvim drugi način da se prezentujemo u odnosu na prvu prvenstvenu etapu.

Protiv Partizana, realno niko i nije očekivao ništa više, sem dobrog utiska, ali zato protiv Javora se priželjivala pobeda…

-Desio se protiv Ivanjičana onaj nesrećni gol i izgubili smo dva boda, koja nam sad baš fale. Ali, dobili smo Bačanina.

Početak utakmice u Surdulici je nagoveštavao povoljniji ishod, bez obzira što su uslovi za igru bili izuzetno teški.

-Do 39. minuta smo apsolutno kontrolisali situaciju, a onda se desila povreda Tomića, drugog najvećeg pojačanja iz zimskog prelaznog roka i od tog trenutka se naša igra u potpunosti promenila i izgubili smo sa 2:1.

Pobeda protiv Inđije je bila imperativ…

-Ponovo je Bačanin, po ulasku u igru, rešio utakmicu. Bila je to naša prva pobeda i signal da krećemo u dobrom pravcu. Od prvog dana smo verovali da će ekipa nadoći, ali za to treba i malo vremena. Osim toga, nije lako kad krenete sa porazom. Sa nekim povoljnijim rasporedom, da smo igrali na premijeri kod kuće, pa sa nekim slabijim rivalom u gostima, verovatno bi bodovni saldo bio bogatiji.

Vojvodina je opravdala ulogu favorita na “Karađorđu”, ali je Napredak bio dostojan rival.

-Izgubili smo sa penala, ali pokazali celoj Srbiji novu filozofiju naše igre i bez obzira na poraz, dobili brojne čestitke. Mnogo Kruševljana me zaustavilo na ulici, iskazalo zadovoljstvo zbog prikazane partije.

A, onda se desio Rad!?

-Stvorili smo nenormalno veliki broj šansi, iako smo brzo primili nesrećno gol (evro gol, koji je bio proglašen za najlepši tog kola), drugi i ne računam, jer pao je u nadoknadi vremena. Golman Rada je branio fenomenalno i na kraju smo izgubili i našli se u velikom problemu.

Usledio je konačno zaokret u pravom smeru…

-U fudbalu često jedna pobeda može da okrene sve. Stigli smo u Užicu, u finišu do sva tri boda, a onda dočekali OFK Bačku. Teška utakmica, ali očekivana pobeda. Teška, jer svi su unapred upisali tri boda, a Bačka uopšte nije ekipa za potcenjivanje.

Potom, remi u Gornjem Milanovcu.

-Objektivno, nerešeno je i najrealnije. Pored golova, imali su i oni, ali i mi svojih šansi. Ostaje žal, poveli smo u 85. minutu, ali čim su domaći krenuli sa centra, bukvalno za sedam sekundi su  nam dali gol, nismo imali vremena da na pravi način reagujemo. Ne treba, ipak biti nezadovoljan, podno Rudnika je samo Crvena zvezda uspela da slavi, dok su Partizan i Vojvodina igrali nerešeno.

U Gornjem Milanovcu je debitovao mladi Ivanić, a na pitanje da li je to bilo taktičko iznenađenje, ili se Kočić preselio na klupu, jer očigledno nije u pravoj formi, usledio je odgovor:

-Ne ophodimo se prema igračima tako da ih kažnjavamo za lošu formu, jer oscilacije su normalne. Ivanić je bio taktičko iznenađenje, u smislu – ne pozaju ga. Sa druge strane, ovde je već dva meseca i bilo je vreme da dobije šansu i da proverimo, jesmo li uzalud potrošili prethodno vreme sa njim, ili pređašnji rad ima rezultata. Epilog je poznat, dao je gol, mogao još jedan i veoma smo zadovoljni. Zamenjen je zbog žutog kartona, bojali smo se da zbog neiskustva ne dobije eventulano i crveni. U nastavku, Kočić je odigrao veoma dobro. Vratiće se on u pravi ritam, verovatno je pojačano interesovanje uticalo, još na pripremama u Turskoj neki ruski klubovi su se raspitivali za njega. Generalno, radi dobro i on uopšte nije sporan.

Mladi Laban je po potpisivanju profesionalnog ugovora debitovao protiv Partizana, sad ga nema u prvom timu…

-Laban i ostali iz podmlatka, koji su zimus priključeni prvog timu, u ovom trenutku moraju da pomognu omladincima da izbore opstanak, jer bilo bi neozbiljno da Napredak ispadne iz Kvalitetne lige. Čim se omladinci obezbede, ponovo će dobijati šansu u prvom timu. Inače, rade odlično i jako sam zadovoljan i njihovim odnosom prema obavezama, pravi su primer saigračima u podmlatku.

I kada se podvuče crta na minulih devet kola, nameće se zaključak koji deluje parodoksalno: Napredak je igrao bolje, odnosno lepše na utakmicama koje je gubio, nego na prethodne tri, rezultatski uspešnije…

-U ovom trenutku akcenat je na rezultatu, mada uvek želimo da prezentujemo dobru igru, ali i protivnik želi da nas u tome osujeti. Sada nas već mnogo više skautiraju, ali generalno, idemo u dobrom pravcu – zaključio je šef Napretkove struke Milan Đuričić.

Do kraja, Napredak dočekuje Crvenu zvezdu, Mačvu, Proleter, Čukarički i Mladost, a gostuje kod Radničkog, Spartaka, TSC – a, Voždovca i Novog Pazara. Po rečima trenera Đuričića, za opstanak je neophodno još 15 bodova.

P