CRTICE IZ ANTALIJE: DAN ŠESTI

Kako i na koji način se doziraju treninzi i šta se sve meri putem onih crnih prsluka koje igrači nose – odgovor smo potražili od našeg kondicionog trenera Filipa Jorgića…

-U Napretku koristimo Fitogederov sistem za GPS monitoring i sastoji se, prvenstvenog od trekera, koji svaki igrač ponaosob nosi tokom svakog treninga i, naravno, na utakmicama. Imamo od skora, takođe i antenu za lajv praćenje tokom treninga, a služi nam da doziramo intenzitet i obim na samom terenu u datom momentu. Merimo niz parametara, koje svakodnevno pratimo i na njima se zasniva periodizacija svakog treninga.

Konkretnije…

-Parametri koje pratimo su ukupna distanca, trajanje, pređena distanca u visoko intenzivnom trčanju, to je od 19,8 do 25 na sat, distanca u sprintu, koja je preko 25 kilometara na čas i broj ubrzanja i kočenja, kao dva glavna parametra mehaničkog rada. Važno je, takođe i stalno to od igrača tražim, da u toku nedelje, na jednom treningu dođemo do nivoa od 90 do 95 odsto njihove maksimalne brzine i onda pratimo koliko su procenata razvili od te njihove maksimalne brzine. Konkretno, ako imamo igrača kome je 33 maksimalna brzina, 90 odsto je veća brzina od 25 km/h. Taj parametar je jako bitan u prevenciji povreda mišića zadnje lože buta, koji je najčešće povređivan u fudbalu.

O učinku na današnjem prepodnevnom treningu?

-Današnji trening je bio umerenog obima i intenziteta, jer će momci popodne biti izloženi sprintu i velikim brzinama, ovo je praktično bio uvod u ono što nas čeka na drugom današnjem treningu. Inače, imamo obime na nedeljnom nivou, koju su značajno veći u pripremnom periodu, nego u takmičarskim mikro ciklusima, koje gledamo da popunimo i rasporedimo, zbog toga radimo i kompenzatorna trčanja odmah nakon utakmice, kao protiv Rubina iz Kazanja. U tom susretu smo videli sjajno istrčano prvo poluvreme, najbolje otkako je ovaj stručni štab u Klubu. Intenzitet je bio 120 metara u minuti, što je intenzitet evropskog fudbala. Drugo poluvreme je bilo značajno niže i upravo prvo poluvreme utakmice sa Rusima je model kako ova ekipa trkački treba i može da izgleda – zaključuje naš kondicioni trener, mladi stručnjak Filip Jorgić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P