децембар 9, 2018 admin

Обележен Свети Алимпије Столпник

Фубалски клуб Напредак сечењем славског колача обележио је своју славу Светог Алимпија Столпника. 

У присуству радника, фудбалера и стручног штаба Фудбалског клуба Напредак, пресечен је славски колач, и тиме обележена Слава Клуба.

Свештеник Александа Ерић, као и сваке године, тако и ове, упутио је праве речи присутнима, и у обраћању поменуо фудбалска имена која су обележила његово детињство:

”Имао сам шест година када је било Светско првенство у Аргентини, као кроз маглу се сећам Марија Кемпеса. Играо је феноменално, и сви су очекивали да ће Холандија са Кројфом да направи чудо, међутим Кемпес је летео тада по терену а Аргентинци су бацали конфете и то је било живо чудо.

1982. сам највише волео да гледам доктора Сократеса, који је завршио медицину док је играо фудбал,а касније је докторирао филозофију. Фудбал није само нека аскеза, неко трчање лево, десно, то је филозофија живота. 

Друго место је знање а прво место је срећа, тако треба живети, и Напредак заузима  место по знању. У сваком случају желим вам да се виђамо дуги низ година”.

Свети Алимпије је исцељивао болесне и предсказивао будућност. Може се сматрати симболом истрајности јер, према предању, растерујући невидљиве демоне провео је 53 године у молитви, не силазећи са стуба (столпа).

Празник у календару СПЦ није означен црвеним словом али овај светитељ веома је поштован у нашем народу, али и широм правосљавља.