март 8, 2018 admin

Нашим дамама са поштовањем и љубављу

Мушкарци Напретка обрадовали су данас своје колегинице пригодним поклонима. У Фубалском клубу Напредак од четрдесет деветоро запослених, седам је жена. Данас свакако треба поменути њихова имена: Сузана Пешић, Дијана Листеш, Сувада Анђелковић, Гордана Иванов, Марија Цвејић, Татјана Малинић и Валентина Васић.  

Уз пригодне речи, у име женског дела колектива, драгим колегама су се захвалиле Сузана Пешић и Татјана Малинић, рекавши да није тешко бити жена у Фудбалском клубу Напредак и да су увек окружене пажњом и лепим манирима колега.

Научно је доказано да мушки мозак знатно теже региструје женски глас. То не значи да у такозваном мушком свету нема места за жене на важним позицијама, напротив, већ да им нико ништа неће поклонити и да морају да се постарају да се и њихов глас чује. 

Када се погледају челне фудбалске организације, највишу функцију међу женама има Фатма Самура, генерална секретарка Светске фудбалске федерације. По хијерархији, испред ње су осморица мушкараца – председник Ђани Инфантино, виши потпредседник Дејвид Чунг и још шесторица потпредседника, међу којима је и први човек Европске фудбалске уније Александер Чеферин. Она претходно није имала никакве везе са фудбалом, већ је у последњих двадесетак година високи званичник Сенегала у Уједињеним нацијама.

Све конфедерације имају по једног женског представника у Конгресу ФИФА. Европу представља Италијанка Евелина Кристилин.

Од 19 чланова Извршног комитета УЕФА, само је једна жена. У питању је Флоренс Ардуан, која има само функцију члана Комитета, а иначе је заменица генералног директора Фудбалске федерације Француске. Ардуанова је прва жена која је изабрана на неку извршну функцију у УЕФА, а претходно се бавила мачевањем .

Фудбалски савез Норвешке је недавно постигао споразум са репрезентативцима те земље да мушкарци и жене добију исту финансијску компензацију за играње у националном тиму. То је учињено тако што су фудбалери део својих награда проследили наградном фонду за фудбалерке.

Премијер лига је одличан пример за то да жене нису дискриминисане на највишем нивоу. У последње три сезоне, четири различита клуба су имала жене у управљачкој структури – као власнице или извршне директорке.

Има још неколико лепих примера да фудбал није више доминантно мушки свет. Светао пример из нашег града је новинарка Журнала Сања Милутиновић која већ дуги низ година прати дешавања у Фудбалском клубу Напредак.

Мањак жена у спортским организацијама делимично је кривица и њих (нас) самих, које или не желе или нису спремне да се ухвате у коштац са јачим полом.

Само је важно да знају да могу, да не стварају саме себи препреке и да се усуде. Ако неко зна да ради посао, за њега ће увек бити места, поготово у фудбалу.