септембар 5, 2017 admin

Прваци Србије у Фер-плеј лиги!

ФК Напредак - Дуел је шампион Србије у Фер - плеј лиги!

Напредак- Дуел из Крушевца, је уједно најуспешнији клуб чији су чланови освојили чак три прва места и то у категоријима од 11 до 13 година (2007, 2006. и 2005.годиште).

За генерацију 2007. наступали су: Игор Матић, Матеја Вучић, Лазар Миладиновић, Страхиња Дамњановић, Ђорђе Дамњановић, Виктор Миленковић, Урош Ђорђевић, Лука Јовановић, Никола Шћекић, Матија Симић, Сава Јовановић, Михајло Милосављевић, Јован Милојевић, Огњен Станковић, Данило Марјановић, Лазар Балевић, Лазар Јовановић.

За генерацију 2006. наступали су: Лазар Балевић, Страхиња Сојкић, Димитрије Марковић, Никола Јовановић, Матија Вучић, Топлица Ћилерџић, Урош Зековић, Матија Јевтић, Стеван Арсић, Никола Николић, Михајло Илић.

За генерацију 2005. наступали су: Виктор Бабић, Андрија Гајић, Адриан Добросављевић, Стеван Митровић, Урош Лапчевић, Матеја Милосављевић, Урош Микулић, Павле Томић, Дарио Милосављевић, Ђорђе Петковић, Далибор Здравковић, Страхиња Јевтић, Никола Стојановић, Михајло Илић, Матеја Гајић.

Упрскос киши и хладном времену у недељу 3.септембра, у прелепом амбијенту под Кошутњачком шумом, на реновираном стадиону ФК Раковица, пред више од хиљаду гледалаца, организацијом завршног турнира свечано је завршена 12.сезона најмасовнијег дечијег фудбалског такмичења у Србији – Фаир Плаy Лига. У региону Београда, у протеклој сезони учествовало је 336 екипа из 93 клуба, док је у још шест региона учествовало 90 тимова у седам такмичарских генерација, сто значи да је више од 6500 малишана трчало фудбалским теренима широм Србије. На турниру је учествовало 33 најуспешније екипе које су представљале своје регионе разврстаних у четири старосне категорије. 

Фер-плеј лига је основана са идејом да је најмлађим члановима нашег друштва од малена потребно усадити навику о неопходности поштеног односа према другу, наставнику, спортском ривалу, тренеру, гледаоцу, сматрајући да ће те навике, ако се у право време и на прави начин успоставе, остати у дечијој свести заувек, бавили се они спортом или не.

Тако је основана Дечија спортска Фер плеј асоцијација (ДСФА), која је, читаву деценију на аутентичан начин кроз разне акције промовисала идеју из које је изникла да спортски резултат није примарни и једини циљ спортских такмичења већ је акценат на афирмацији фер плеј понашања на терену и трибинама. Тиме се ДСФА, едукујући најмлађе кроз своје активности, прикључила све ширем фронту борбе против насиља и недоличног понашања на спортским приредбама, које предводи Министарство омладине и спорта Републике Србије.

Након деценије успешног рада и организације више од стотину спортских догађаја, неколико десетина хуманитарних и едукативних акција у којима је учествовало више од 30.000 деце, указала се потреба да се идеја промоције етичких спортских вредности прошири на старије популације и то на читавој територији Србије. Тако је на иницијативу неколико спортских клубова, чланова ДСФА, крајем 2015.године основан Српски савез за фер плеј и етику у спорту (ССФЕС).