mart 8, 2018 admin

Našim damama sa poštovanjem i ljubavlju

Muškarci Napretka obradovali su danas svoje koleginice prigodnim poklonima. U Fubalskom klubu Napredak od četrdeset devetoro zaposlenih, sedam je žena. Danas svakako treba pomenuti njihova imena: Suzana Pešić, Dijana Listeš, Suvada Anđelković, Gordana Ivanov, Marija Cvejić, Tatjana Malinić i Valentina Vasić.  

Uz prigodne reči, u ime ženskog dela kolektiva, dragim kolegama su se zahvalile Suzana Pešić i Tatjana Malinić, rekavši da nije teško biti žena u Fudbalskom klubu Napredak i da su uvek okružene pažnjom i lepim manirima kolega.

Naučno je dokazano da muški mozak znatno teže registruje ženski glas. To ne znači da u takozvanom muškom svetu nema mesta za žene na važnim pozicijama, naprotiv, već da im niko ništa neće pokloniti i da moraju da se postaraju da se i njihov glas čuje. 

Kada se pogledaju čelne fudbalske organizacije, najvišu funkciju među ženama ima Fatma Samura, generalna sekretarka Svetske fudbalske federacije. Po hijerarhiji, ispred nje su osmorica muškaraca – predsednik Đani Infantino, viši potpredsednik Dejvid Čung i još šestorica potpredsednika, među kojima je i prvi čovek Evropske fudbalske unije Aleksander Čeferin. Ona prethodno nije imala nikakve veze sa fudbalom, već je u poslednjih dvadesetak godina visoki zvaničnik Senegala u Ujedinjenim nacijama.

Sve konfederacije imaju po jednog ženskog predstavnika u Kongresu FIFA. Evropu predstavlja Italijanka Evelina Kristilin.

Od 19 članova Izvršnog komiteta UEFA, samo je jedna žena. U pitanju je Florens Arduan, koja ima samo funkciju člana Komiteta, a inače je zamenica generalnog direktora Fudbalske federacije Francuske. Arduanova je prva žena koja je izabrana na neku izvršnu funkciju u UEFA, a prethodno se bavila mačevanjem .

Fudbalski savez Norveške je nedavno postigao sporazum sa reprezentativcima te zemlje da muškarci i žene dobiju istu finansijsku kompenzaciju za igranje u nacionalnom timu. To je učinjeno tako što su fudbaleri deo svojih nagrada prosledili nagradnom fondu za fudbalerke.

Premijer liga je odličan primer za to da žene nisu diskriminisane na najvišem nivou. U poslednje tri sezone, četiri različita kluba su imala žene u upravljačkoj strukturi – kao vlasnice ili izvršne direktorke.

Ima još nekoliko lepih primera da fudbal nije više dominantno muški svet. Svetao primer iz našeg grada je novinarka Žurnala Sanja Milutinović koja već dugi niz godina prati dešavanja u Fudbalskom klubu Napredak.

Manjak žena u sportskim organizacijama delimično je krivica i njih (nas) samih, koje ili ne žele ili nisu spremne da se uhvate u koštac sa jačim polom.

Samo je važno da znaju da mogu, da ne stvaraju same sebi prepreke i da se usude. Ako neko zna da radi posao, za njega će uvek biti mesta, pogotovo u fudbalu.